„Acidobazická rovnováha“, „odkyselení“ a podobné pojmy u nás docela hezky zdomácněly. ALE… Možná ve snaze o jednoduchost nebo o lepší pochopení nebo nevím proč, trochu nepřesně. Uvědomuji si to čím dál víc.
Ve špičkové zdravotní formě acidobasická rovnováha znamená, že všechna místa v těle, která mají být kyselá , jsou kyselá, zásaditá, jsou zásaditá a která májí mít fysiologické pH, skutečně fysiologické pH mají. A toto vše existuje v dokonalé vzájemné dynamické synergii a rovnováze.

Např. v dutině ústní – ideálně alkalické pH, v žaludku kyselé, v tenkém střevu zásadité, v tlustém střevu mírně kyselé… Kvalita jednotlivých úseků vždy ovlivňuje kvalitu úseku následujícího (např. jako hlavní stimul správného trávení v dvanácterníku působí jedině kyselá natrávenina z žaludku).
Žaludek musí být kyselý. Žádná odkyselující dieta nepřinese žádaný efekt, pokud toto zůstane opomíjené a nepochopené. Zdravý žaludek = zdravé trávení = zdravá imunita i metabolismus.
Žaludeční šťáva obsahuje 99% vody a 1% rozpuštěných látek : trávicí enzymy (pepsin – štěpí bílkoviny, chymozin – sráží bílkoviny mléka, lipázu – pouze u dětí), hlen mucin (zásaditý, chrání sliznici žaludku) a kyselina chlorovodíková.
Žaludeční kyselina HCl – je nezbytná pro:
1. správné trávení bílkovin. Mění enzymaticky neúčinný pepsinogen na účinný pepsin, který štěpí bílkoviny. Dochází ke zkapalnění bílkovin. Nedostatečně natrávené bílkoviny jsou ve vodě nerozpustné a v krvi pak jako alergeny dráždí imunitní systém. Trávení v dalších částech trávicího systémo to už nestihne napravit.
2. vstřebávání některých minerálů (hl. Ca, Fe). Redukuje nerozpustné minerální látky na soli rozpustné a tím snadno vstřebatelné.
3. ochranu některých vitaminů – nepřímo je chrání před chemickou denaturací. Zejména jde o vitamíny B6, B12 a kyselinu listovou. Hladina žaludeční kyseliny s věkem přirozeně klesá. Právě proto je nedostatek B6, B12 a kyseliny listové a tím i anemie tak častý u starších lidí.
4. likvidaci choroboplodné zárodků z potravy (plísní, bakterií i virů) a regulaci střevní mikroflóry. Výjimkou z pravidla, podle něhož vysoká hladiny kyseliny udržují v žaludku sterilní prostředí, je Helicobacter pylori. Helicobacter může docela dobře přežívat v kyselých podmínkách, protože umí kolem sebe vytvářet jakési „kapsy“ snížené acidity. Má oblíbenou krevní skupinu „O“.
5. snížení kyselého refluxu (pálení žáhy). Nedostatek žaludeční kyseliny vede ke kvašení a chybnému fugování vrátníku. Výsledný plyn se hromadí v horních partiích žaludku a nakonec se rychle uvolňuje spolu se stopami kyselých šťáv. Tento stav negativně podporuje strava bohatá na sladké a tučné potraviny.
7. využití křemíku (Si). Aby se křemík správně vstřebal a využil, musí se nejprve za asistence HCl převést na orthokřemičitou kyselinu. Křemík je nezbytný pro tvorbu kolagenu, elastinu a chondroitinu. Jeho nedostatek může vést k řadě patologií včetně osteoporózy, osteoartritidy, srdečních choroby, emfyzému, divertikulitidy ad. Dokonce i vrásky a celulitida mohou být důsledkem ztráty křemíku. Jak jsem zmínila výše – jak stárneme, snižuje se tvorba HCl a tím i množství tělem využitelného křemíku a tedy i produkce kolagenu, elastinu a chondroitinu.
1/ Hladina žaludeční kyseliny s věkem přirozeně klesá. Nedostatek žaludeční kyseliny narušuje vstřebávání živin potřebných pro výrobu strukturálních bílkovin (křemík, zinek, měď a aminokyseliny). Trpí klouby, kůže, cévy, srdce, plíce, kosti…Je tomu nutné přizpůsobit způsob stravování.
2/ Většina živin potřebných k formování žaludeční kyseliny je závislá na jejich absorpci, tedy na správné žaludeční sekreci. Proto nedostatek žaludeční kyseliny vede k jejímu dalšímu poklesu, což vede k menší absorpci živin podílejících se na tvorbě HCl, což vede k menší sekreci žaludeční kyseliny … Je to bludný kruh z kopce, jakmile jednou začne. Proto také může dojít při náhlém přechodu na zdravou stravu k rapidnímu a nežádoucímu hubnutí způsobenému nevstřebáváním živin. Všechny stravovací změny je potřeba uskutečňovat pomalu.
3/ Pálení žáhy většinou neznamená, že mám moc žaludeční kyseliny, ale naopak.
4/ V žaludeční sliznici je víc antigenů krevní skupiny než v kterémkoliv jiném orgánu trávicí soustavy (nejsou pouze na červených krvinkách). Krevní skupina ovlivňuje celou řadu hormonů a vyměšovacích procesů, včetně sekrece žaludečních šťáv, gastrinu (tím i HCl), pepsinu, histaminu a struktury mucinu (hlenu, který chrání žaludeční sliznici).
4/ Je nežádoucí používat běžně dlouhodobě jakékoliv léky a doplňky stravy, které snižují sekreci HCl nebo neutralizují její kyselost – tj. běžná antacida, inhibitory protonové pumpy (Losec, Helicid, Ultop, Gasec), alkalická voda, wellsexstories uhličitan vápenatý (Dolomit, Oyster shell calcium – lasturový vápník, korály), oxid vápenatý/hydroxid (vápno) a oxidu hořečnatého/hydroxid. Když, tak je užívejte mezi jídly a ne dlouhodobě. Chronické problémy řešte jinak.
Bylinky a koření, které přirozeně stimulují tvorbu HCl:| stačí malé dávky | KREVNÍ SKUPINA „O“ | KREVNÍ SKUPINA „A“ | KREVNÍ SKUPINA „B“ | KREVNÍ SKUPINA „AB“ |
| anýz | + | + | + | NE |
| bazalka | ANO | + | + | + |
| bobkový list | ANO | + | + | ANO |
| Celer | + | ANO | + | ANO |
| citrón | + | ANO | + | ANO |
| estragon | ANO | + | + | + |
| hořčičné semínko | + | ANO | + | + |
| chilli (a všechny pálivé papriky) | + | NE | + | + |
| jablečný ocet (neužívat často) | NE | NE | + | NE |
| kmín | + | + | + | + |
| koriandr | + | + | + | + |
| libeček(jen občas a v malém množství) | + | + | + | + |
| majoránka | + | + | + | + |
| mořská sůl (nejlépe nerafinovaná) | + | + | + | + |
| muškátový květ a oříšek ( ! Má i narkotické účinky. Toxicita se projevuje v dávkách nad 5g – 1 oříšek =2g) | NE | + | + | + |
| nové koření (malé množství!) | + | + | NE | NE |
| oregano | ANO | + | ANO | + |
| pampeliška listy (nejlépe v zeleném nápoji nebo v zimě jako čaj) | + | ANO | + | ANO |
| petržel nať (malé množství) | ANO | ANO | ANO | ANO |
| pískavice – řecké seno | + | ANO | ||
| rozmarýn | + | + | + | |
| saturejka | + | + | + | + |
| skořice | NE | + | NE | + |
| šafrán(Vysoké dávky jsou škodlivé!!) | ANO | + | + | + |
| šalvěj (!jen občas a velmi malé množství. Obsahuje thujon, silný nervový jed ) | NE | + | + | + |
| Špenát | ANO | ANO | + | + |
| tymián | + | + | + | + |
| Zázvor | ANO | ANO | ANO | ANO |
| zelené zeleninové listy (mrkev, petržel, listy řepy, pampeliška apod.) | ANO | ANO | ANO | ANO |
| zelí (zelná šťáva) | NE | ANO | ANO | ANO ( ne zkvašené) |
Thujon (silný neurotoxin ), kromě šalvěje je také např. v jalovci, pelyňku nebo absintu – cituji: „Německý institut pro posuzování rizik z potravin (BfR) varuje spotřebitele před konzumací vyššího množství absintu vzhledem k obsahu ketonu thujonu, který může vyvolávat epileptické záchvaty a způsobovat neurologická poškození.“